VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bank of America verhoogde maandag het advies voor BE Semiconductor Industries (Besi) van Underperform naar Kopen. Het koersdoel ging van 56 naar 160 euro. Het aandeel komt ondanks deze ommezwaai in het advies op de beurs nauwelijks van zijn plaats, het lijkt daarin mee te gaan met de algehele slechte dag voor technologiefondsen wereldwijd. Eerder op de dag steeg de koers nog boven de 73 euro, maar inmiddels is deze alweer terug onder de 70 euro.

Dat koersdoelen niet al te veel zeggen is voor de meeste beleggers geen nieuws, analisten prikken die vaak relatief veilig in de buurt van actuele koers. Extreme koersdoelen zie je niet zo vaak. Maar de analisten van Bank of America staken deze week dus wel hun nek uit door te voorspellen dat BESI naar 160 euro kan.

De analisten van de Amerikaanse bank zijn zeer te spreken over de ‘hybrid bonding’ van Besi. De markt omarmt deze nieuwe toepassing volgens de bank sneller dan verwacht, wat blijkt uit aankondigingen van chipmakers AMD, TSMC en Intel.

De marktvolgers schatten de vraag in 2025 op 0,6 miljard euro en in 2030 op 1,1 miljard euro. Daarbij ligt Besi circa twee jaar voor op zijn concurrenten, aldus Bank of America. Besi kan volgens hen wel eens “de ASML van hybrid bonding” worden, met een marktaandeel van meer dan 85 procent in de komende jaren. De brutomarge ligt daarbij hoog, aldus de analisten, en zal de totale marge van Besi een duw omhoog geven. Applied Materials is ook actief in deze tak van sport. Uitleg over wat hybrid bonding precies inhoudt leest u hier.

Grote kansen op de lange termijn dus, maar Bank of America gelooft wel dat de kernactiviteiten van Besi in 2022 een terugslag te verwerken krijgen. Deze zal minder sterk zijn dan eerder gedacht, reden om nu de taxatie voor de ebitda in 2022 met 42 procent op te schroeven en die voor 2023 zelfs met 92 procent. De bank vindt dat het aandeel Besi een waardering verdient die in de buurt ligt van sectorgenoten als ASML en ASMI.

In Effect 5 van 2021 kwam Besi al langs in een sectoranalyse en werd daarin bestempeld als relatief goedkoop. Het aandeel kreeg in 2018 onverwacht harde klappen na een omzetwaarschuwing als gevolg van het wegvallen van een grote order van een klant uit de smartphone-industrie. Op de beurs kwam dat nieuws net toen beleggers vooruit leken te lopen op mindere tijden voor de halfgeleiderindustrie. Achteraf was dit een van de best denkbare instapmomenten die zich de laatste jaren op de Nederlandse beurs voordeden.

Het aandeel noteerde een tijdje rond de 15 euro maar vervijfvoudigde daarna in een paar jaar. Volgens Bank of America kan daar dus nog minstens een verdubbeling achteraankomen.

Besi krijgt in de VEB StockScreener een score van 49 op 100, vooral dankzij de sterke balans en het hoge rendement op het geïnvesteerde kapitaal (ROIC). De score wordt wat naar beneden getrokken door de toegekende punten voor het dividend, wat is te verklaren door de hoge payout-ratio (het percentage van de winst dat wordt uitgekeerd). Een hoge payout kan betekenen dat het risico op een dividendverlaging aanwezig is, bovendien fluctueerde het dividend bij Besi over de afgelopen jaren flink en is een verlaging geen zeldzaamheid.

Het dividendbeleid (40 tot 100 procent van de winst) dat Besi hanteert geeft flexibiliteit om minder dividend uit te keren als er investeringskansen zijn en juist veel terug te geven aan aandeelhouders als er voor het bedrijf met investeringen niet voldoende rendement te maken is. Voor beleggers die op zoek zijn naar een stabiel dividendinkomen is Besi dus minder aantrekkelijk.

De winstgevendheid van Besi ligt wel al jaren op een hoog plan, het bedrijf heeft een hoge ebitda-marge en is ook op basis van de andere waarderingsmaatstaven relatief goedkoop. In combinatie met de kwaliteitsfactoren (hoge ROIC en solide balans) is het een aandeel dat voor de langetermijnbelegger die kan leven met een volatiel dividend interessant kan zijn.

De auteur van dit artikel bezit aandelen Besi (sinds 2009) en Applied Materials (sinds 2005).

 




Gerelateerde artikelen